
Neurochirurdzy o Kaplicy Sykstyńskiej
30 lipca 2010, 11:29Dwóch naukowców z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa, neurochirurg i ilustrator medyczny, rozwiązało zagadkę... dzieła Michała Anioła udowadniając przy okazji, że malarz miał świetne pojęcie o anatomii.

Selerowy wspomagacz pamięci
14 października 2010, 09:02Dieta obfitująca w luteolinę ogranicza związany z wiekiem stan zapalny mózgu oraz będące jego skutkiem deficyty pamięciowe. Przeciwutleniacz, który należy do grupy flawonów i występuje m.in. w selerze, zielonej papryce, marchwi, oliwie czy oregano, hamuje wydzielanie związków prozapalnych (Journal of Nutrition).

Promieniowanie zmniejsza mózg
5 lutego 2011, 16:51Ptaki żyjące w pobliżu Czarnobyla mają o 5% mniejsze mózgi. To bezpośredni efekt utrzymywania się podwyższonego promieniowania tła (PLoS One).

Rozróżniają dźwięki przed urodzeniem
27 lutego 2013, 12:05Francuscy naukowcy dowiedli, że trzy miesiące przed planowanymi narodzinami mózg dziecka jest w stanie odróżniać od siebie różne sylaby. Wyniki badań opublikowano w Proceedings of the National Academy of Sciences.

Krople tłuszczu w mózgu przyczyną alzheimera?
28 sierpnia 2015, 14:12Ludzie z chorobą Alzheimera (ChA) mają złogi tłuszczu w mózgu.

Mózgi otyłych 10 lat starsze od mózgów szczupłych
4 sierpnia 2016, 11:08Od średniego wieku mózgi osób z nadwagą/otyłością są o 10 lat starsze od mózgów osób szczupłych. Zaobserwowano uderzające różnice w objętości istoty białej.

Dzięki stymulacji nerwu błędnego po 15 latach odzyskał minimalną świadomość
6 października 2017, 05:27Trzydziestopięcioletni mężczyzna, który po wypadku samochodowym przez 15 lat znajdował się w stanie wegetatywnym, odzyskał pewien stopień świadomości po wszczepieniu do klatki piersiowej stymulatora nerwu błędnego.

Niewiarygodne źródła informacji wpływają na to, jak oceniamy innych ludzi
16 lutego 2021, 09:51Emocjonalne nagłówki prasowe wpływają na nasz osąd innych ludzi, nawet jeśli uważamy ich źródło za niewiarygodne, stwierdzili neuropsycholodzy z berlińskiego Uniwersytetu Humblodtów.
Zaprogramowane przejadanie
10 marca 2011, 11:32Pracując na modelu zwierzęcym, amerykańscy naukowcy wykazali, że niedożywione noworodki o niskiej wadze są zaprogramowane na to, by jeść więcej. Dzieje się tak z powodu utraty neuronów w rejonie podwzgórza odpowiedzialnym za kontrolę ilości zjadanego pożywienia. To pomogłoby wyjaśnić, czemu niska waga urodzeniowa często łączy się z otyłością na późniejszych etapach życia (Brain Research).

Inny kolor - koniec jedzenia
23 maja 2012, 08:22Nowy sposób na przejadanie się? Jadalne znaki stopu. Brian Wansink z Uniwersytetu Cornella wpadł na pomysł, by w przypadku chipsów zapakowanych w tubę zaznaczyć wielkość porcji za pomocą chipsów w kolorze czerwonym. Miały one działać jak podświadomy sygnał, że należy się zatrzymać.